Correliesje op zoek naar de sporen achter HZZ!!

 

 

Op 19 juni 2013 fietst Correliesje hoopvol richting Ankie Wijngaarden. We worden gastvrij ontvangen en er staat al het nodige voor ons uitgestald. Horen doen we veel, zien nog meer, maar zwijgen….écht niet over de gezellige ochtend en de leuke en grappige verzameling van Ankie Horen Zien en Zwijgen (HZZ).

 

Ankie is in Nederlands Indië geboren. Toen zij 3 jaar oud was gingen haar ouders terug naar Nederland. Eerst heeft zij in Den Haag gewoond, later in Amsterdam. Daar heeft zij haar verpleegopleiding gedaan en ook haar man leren kennen. Sinds 1966 woont zij in Ermelo, haar man heeft als chirurg bijna 25 jaar in het ziekenhuis Salem  gewerkt, helaas is hij in 1999 op 70 jarige leeftijd overleden.

 

Ankie spaart al jaren van alles op het gebied van Horen Zien en Zwijgen, maar het meeste “de échte aapjes”. Haar verzameling is heel geleidelijk ontstaan en inmiddels zeer uitgebreid. Al haar apen en aanverwanten zijn in haar hele huis te vinden. Één kamer is ingericht als mini museum, er staan veel aapjes in een mooie vitrine. Haar kinderen, familie, vrienden en bekenden zoeken altijd mee en brengen ook regelmatig nieuwe aanwinsten. Ankie koopt regelmatig wat, maar heeft nooit dure apen gekocht. Ankie heeft nu ongeveer 500 stuks, variërend van beeldjes, mokken, flesjes, mini serviesjes, broches, haarklemmen, je kunt het zo gek niet bedenken. Zeer uiteenlopende materialen, aardewerk, porselein, glas, kurk, stof, zeep etc. Haar verzamelde objecten komen van over heel de wereld.

 

Waar komen de Horen, Zien en Zwijgen apen oorspronkelijk vandaan?

Het wordt algemeen aangenomen, dat de drie apen die hun ogen, oren en mond dichthouden oorspronkelijk uit Japan komen. Tijdens het Japanse Moromachi tijdperk is dit unieke symbool van niet horen, niet zien en niet spreken (van kwaad) deel geworden van een Japans volksgeloof dat Koshin genoemd wordt. In principe gaat het in dit geloof om gezond te blijven door geen slechte dingen te doen. De aapjes worden eigenlijk gezien als boodschappers. De meest beroemde en oudste afbeelding van de drie apen is te zien, als houtsnijwerk, in de voorgevel van een paleis in Japan.

 

Er is ook een echte verzamelaarclub opgericht en daarvan is Ankie vanaf het begin lid. Met de oprichter Emil Schuttenhelm (Nederlander), die nu in Zwitserland woont, heeft Ankie een goed contact, zij heeft hem en zijn vrouw reeds meerdere keren bezocht. Inmiddels heeft die club leden van all-over-the World. De jaarlijkse bijeenkomsten worden verspreid over de wereld gehouden. De laatste was in België, ook is Ankie een keer bij een bijeenkomst in Las Vegas (2003) geweest. Deze trip heeft ze toen gecombineerd met een bezoek aan haar zoon en zijn gezin die in Amerika wonen.

Op de website van deze club www.three-monkeys.info, zijn de vele aspecten van “deze verzamelaandoening” te vinden. De site is beschikbaar in het Nederlands. Eens per maand gaat er een Nieuwsbrief per email naar iedereen die zich daarvoor ingeschreven heeft.

 

Grappig was te horen dat de HZZ ook een afdeling kent die zich richt op “eenlingen” oftewel “weesjes”. Wie weet ontdekken we wel binnen de KBO een verzamelaar die zich daar mee bezig houdt!! Ook kent de HZZ een groep die zich bezig houdt met het verzamelen van 4 aapjes, die hebben het aapje DOE GEEN KWAAD als extraatje!

 

We danken Ankie voor haar enthousiaste verhaal en prettige ontvangst. De verzameling heeft Ankie heel veel gebracht en maakt haar nog dagelijks vrolijk, m.n. de vele contacten die zij er aan heeft overgehouden. Jammer dat we geen foto’s kunnen plaatsen in het Luistervinkje. Kleurrijk en vermakelijk was het te zien hoe een hobby een onderdeel van je leven is (kan zijn)!!

 

Graag komt Correliesje in contact met mensen die een bijzondere verzameling en/of hobby hebben. Mogelijk zijn er ook KBO-ers die een verzameling hebben, waarvoor zij bijvoorbeeld geen “opvolger” hebben of anderszins belangrijk vinden hun hobby of verzameling met ons te delen. Met een leuk verhaaltje in het Luistervinkje is mogelijk snel die belangstellende(n) te vinden.

 

Correliesje